TelePortál

DE Informatikai Szolgáltató Központ

Közvetlen szám igénylések

Számkonverziónak nevezzük, ha a belső mellékhez egy országos hívószámot rendelünk. Bejövő számkonverzió esetén közvetlen számról, kimenő esetén kijelzett számról beszélünk. Az igénylések során nem különböztetjük meg a két számkonverziót.

A Közvetlen szám olyan országos hívószám, mellyel a mellék közvetlenül elérhető kívülről. Pl. a 22501 mellék közvetlenül hívható az 0652 518-661 számon; nem kell az egyetemi központi számot tárcsázni, s utána a melléket. Ez tehát egy mellékhez rendelt többletszolgáltatás. A hívószámhoz nem tartozik külön fizikai vonal, csupán logikai kapcsolat, mellyel egy belső mellékhez van rendelve. Hívás kezdeményezésnél a vonal mellékként viselkedik; a hívott fél nem látja a közvetlen számot. Lásd még: Közvetlen beválasztás

A Kijelzett szám olyan országos hívószám, mely a hívott fél készülékén megjelenik, amikor egy mellékről hívják, s így a mellék visszahívható ezen a közvetlen számon. Ez tehát egy mellékhez rendelt többletszolgáltatás. A szolgáltatás a közvetlen számokkal együtt, vagy külön is beállítható. Jelenleg csak a Klinikák telephelyen van ilyen szolgáltatás.