TelePortál

DE Informatikai Szolgáltató Központ

Vezetékes elszámolások 2015.

Az egyetem szerződés szerint közel 1 MFt-ot fizet ki havonta előfizetési díjként a vezetékes távközlési szolgáltatásért. Ezt a díjat a forgalomtól függetlenül is meg kell fizetni. Az előfizetési díj szétosztására a korábbi centrumok 2015 előtt más-más módszert, céget, munkatársat és programot alkalmaztak, ezért az egységesítésre csak most nyílt lehetőség.

Vezetékes telefonok havidíjai 2015-től

2015-től az egyetem hat telefonközpontjában a hívásrekordok gyűjtését, feldolgozását az ISZK végzi saját fejlesztésű programokkal. A díjelszámolás során – a kancelláriával egyeztetett egységes alapelvek szerint – az előfizetési díjat a szolgáltatások igénybevételének arányában osztjuk szét a mellékek és fővonalak közt úgy, hogy az egyes szolgáltatásokért ún. havidíjat számolunk fel. A módszer kialakításakor figyelembe vettük az egyetemen korábban kialakított megoldásokat, s igyekeztünk azok előnyeit ötvözni.

Havidíj típusa Bruttó díj (Ft/hó)
Személyi kód havidíj 0
Fax havidíj 0
ISDN 30 havidíj 0
ISDN kapcsolt szám havidíj 0
Mellék havidíj 100
Számkonverzió havidíj 100
Fővonal havidíj, Analóg 1 500
Fővonal havidíj, ISDN2 PMP 2 500
Fővonal havidíj, ISDN2 PP 3 500
Kiigazítási díj ±10%

A személyi kódok kiosztása, karbantartása egyetemi belügy, és bár munkával, adminisztrációval jár, nincs költségvonzata a szolgáltatók felé. Fontos változás, hogy a következőkben nem lesznek magán PIN kódok.

A faxolási lehetőség kialakítása az IP telefóniában meglehetősen nehézkes, munka- és költségigényes. Bár fax havidíj nincsen, a továbbiakban fax csak számkonverzióval együtt igényelhető.

Az ISDN 30 vonalak száma jelentősen befolyásolja az egyetem által fizetendő tetemes előfizetési díjat, de mivel számuk a kiszolgálandó mellékek számával arányos, ezért költségüket a mellékek közt osztjuk fel.

A mellék havidíj az elérhetőség és telefonálási lehetőség, azaz a rendelkezésreállás, mint szolgáltatás díja. Mivel a személyi kód jogosultsága sok esetben felülbírálja a mellékét, ezért nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott mellékről tudnak-e kifelé hívást kezdeményezni, így ez a díj minden egyes mellékre vonatkozik.

A számkonverzió havidíj az egyetem által a számmezőkért fizetett díj szétosztásának tekinthető, mivel a kiosztható számok csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Csak egy számkonverzió díját kell megfizetni, függetlenül attól, hogy közvetlen szám és/vagy kijelzett szám, vezetékes és/vagy mobil a mellékhez rendelt országos szám.

A fővonal havidíj az előfizetési díjat befolyásoló tétel szétosztásának tekinthető, célja a szervezeti egységek ösztönzése a fővonalak számkonverzióval történő kiváltására, s ezzel az egyetem tárgyalási pozíciójának erősítése a következő szerződésre, végső soron tehát a szolgáltatónak fizetendő előfizetési díj csökkentése.

A kiigazítási díj a "kiadás" (a szolgáltatói számlák összege) és a "bevétel" (a szervezetekre havidíj és forgalmi díj címén áthárított költségek összege) közti különbözetet hivatott kiegyenlíteni a teljes telefonálási költség (havidíj+ forgalmi díj) arányában. A felsorolt havidíjakból befolyó összeg a mellékek, fővonalak, számkonverziók számának változásával havonta változhat, miközben a szolgáltatónak fizetett előfizetési díj a szerződés 2 éves időtartama alatt változatlan. Ez a díj tehát azért szükséges, hogy a "kiadás"-t forintra pontosan szét lehessen osztani, de mértékét igyekszünk -10% és +10% közt tartani.

Jelentős változások esetén a havidíjakat úgy kell átalakítani, hogy a kiigazítási díj aránya továbbra is -10% és +10% közt maradjon. Pl. 2015.06.01-jétől több mint 80 fővonalat mondtunk vissza, de 2015.11.01-jétől már feltehetően alacsonyabb előfizetési díjjal kell számolnunk, az előző hónaphoz képest közel azonos fővonal-, mellék- és konverziós szám mellett.

Vezetékes forgalmi díjak

A forgalmi díjakat az érvényben lévő szerződések határozzák meg, melyeket a http://teleportal.unideb.hu oldalon a Közérdekű/ Díjtáblázatok menüpontban lehet megtekinteni. Az egyetem jelenleg 3 távközlési szolgáltatóval áll kapcsolatban (T-Systems, T-Mobile, Invitel), és a telefonközpontok forgalomirányítása úgy van beállítva, hogy a vezetékes telefonról indított hívások lehetőleg a legkedvezőbb tarifát kínáló szolgáltató vonalán valósuljanak meg.

Vezetékes költségrészletezők

A vezetékes telefonálás költségeiről havi részletező táblázatok készülnek, melyek részösszegfüggvényekkel tagoltak s néhány oszlopot is elrejtenek a jobb áttekinthetőség kedvéért. A fájlok az érvényes egyetemi felépítés szerinti szervezeti egységekre bontva, az azoknak megfelelő szervezetkódok szerinti ún. webes tárolókba kerülnek. A kódok elé egy T betűt teszünk, hogy jelezzük; ez a telefonköltségekre vonatkozó tároló. Pl. a TBA00 tárolóban a BA00 kódú Gazdaságtudományi Kar havi vezetékes telefon részletezői találhatók. A fájlok nevében a telephelyet is jelezzük, így a "BA00 Agr. 2015.01..xls" fájl a kar idén januári, Böszörményi úti költségeinek részletezőjét tartalmazza.

A költségrészletezők letöltéshez be kell lépni a http://teleportal.unideb.hu oldalra a hálózati azonosító segítségével, majd a baloldalon megjelenő Főmenüből a DokuTár menüpontra kattintani. Ekkor az oldal közepén, a VezeTeleKölts felirat alatt megjelennek azok a tárolók, melyekhez a felhasználónak letöltési jogosultsága van. A tárolókban pedig az adott szervezet havi költségrészletezéseit tartalmazó fájlok láthatók, s tölthetők le.

Az oldalon a baloldali "Legújabb kimutatások" modulban belépés nélkül is látható, hogy mely kimutatások, költségrészletezések kerültek már fel a tárolókba.

Hozzáférés igénylés a költségrészletezőkhöz

A vezetékes telefonálás költségrészletezőihez való hozzáféréshez kérjük írjon az ISZK-nak egy alábbihoz hasonló levelet, melyben kérjük megadni a szervezeti egység kódját (T kezdőbetűvel kiegészítve), s a letöltésre jogosult személy teljes nevét, hálózati azonosítóját, email-címét. (Ha már belépett a portálra, akkor elegendő a szervezetkód és a hálózati azonosító.) Egy személy több tárolóhoz is hozzáférhet, s egy tárolót több felhasználó is láthat. Kérünk minden olyan szervezeti egységet felsorolni, amihez a felhasználónak letöltési jogot kérnek.

Erre a hivatkozásra kattintva a levelezőjében megjelenik az alábbi Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Címzett: "DE ISZK Ügyfélszolgálat" <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
Tárgy: Hozzáférés igénylés vezetékes telefon költségrészletezőhöz

Tisztelt ügyfélszolgálat!

Az alábbi hozzáféréseket kérem beállítani vezetékes telefon költségrészletezőkhöz:
SzervKód, Név, Azonosító, Email
TBA00, Minta Jolán, minta.jolan, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TBAA0, Gipsz Jakab, gipsz.jakab, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TBAFA, Minta Jolán, minta.jolan, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A http://teleportal.unideb.hu oldalra már beléptem a hálózati azonosítómmal.

---
Üdvözlettel:
Sürgős Emil

Kérjük, hogy minden kar adja meg a letöltésre jogosult személyt, s várjuk a szervezeti egységek igényeit is. Sokat dolgoztunk az adatok egyeztetésén, de ilyen nagy mennyiségű, naponta változó, néha azonnali igények kielégítése során átalakuló adathalmaz esetén sajnos előfordulhat, hogy elavult, vagy téves adatok alapján számoltuk ki a költségeket. Pl. lehet, hogy az adott melléket már nem használják, vagy szervezeti átalakulások miatt nem azon a tanszéken használják. Fentiek miatt számítunk a szervezeti egységek visszajelzésére, hogy időben korrigálhassuk az esetleges hibákból adódó költségeket.

Megértésüket, közreműködésüket, visszajelzéseiket előre is köszönjük.

Debreceni Egyetem,
Kancellária,
Informatikai Szolgáltató Központ

 

Lásd még:
Vezetékes havidíjak 2014.12.31-ig
Vezetékes havidíjak 2015.01.01-jétől
Vezetékes forgalmi díjak 2013.10.16-tól
Vezetékes költségrészletezők
Vezetékes költségrészletezők igénylése